Aktualności


17-05-2024

W dniach 16 do 18 maja 2024r. odbyła się jubileuszowa XX edycja Festiwalu Nauki i Sztuki w Krakowie. Wydarzenie koordynował Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum. Na terenie krakowskich uczelni odbywały się debaty, wykłady, warsztaty i prezentacje. Dr Magdalena Kurnik-Łucka wygłosiła wykład: „Głodne mózgi” – jak niedożywienie wpływa na mózg człowieka? (…)

13-05-2024

W dniach 10 do 11 maja 2024r. odbyła się  II edycja konferencji  „Krakowskie Rozmaitości Gastroenterologiczne”. W wydarzeniu wzięli udział eksperci reprezentujący  ośrodki akademickie z całej Polski, w tym  UJ CM oraz Szpital Uniwersytecki w Krakowie. Prof. Krzysztof Gil wygłosił wykład „Stymulacja nerwu błędnego wczoraj i dziś” (…)

02-05-2024

W ramach IV edycji programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje” – Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego zakwalifikował do finansowania projekt „Badania dotyczące wpływu spożycia żywności wysokoprzetworzonej przez matki na ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania u potomstwa” realizowany w Katedrze Patofizjologii UJ CM (…)

22-02-2024

W ramach współpracy naukowo-badawczej dr hab. inż. Magdaleny Szczerbowskiej-Boruchowskiej, prof. AGH z Katedry Fizyki Medycznej i Biofizyki Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej AGH oraz dr hab. n. med. Agaty Ziomber-Lisiak z Katedry Patofizjologii Wydziału Lekarskiego UJ Collegium Medicum, trwają prace nad znalezieniem markerów wczesnej otyłości. Wyniki badań sugerują, że w przyszłości pomiar poziomu jednego z pierwiastków śladowych obecnych w tkankach – rubidu – może ułatwić jej diagnozę (…)

23-01-2024

23 stycznia 2024r. odbyło się spotkanie „Zaburzenia osi jelitowo-trzewnej i bariery jelitowej w jadłowstręcie psychicznym.”, zorganizowane przez Komisję Nauk Medycznych O/PAN w Krakowie. Pracownicy Katedry Patofizjologii UJ CM wygłosili następujące wykłady: „Zaburzenia osi jelitowo-mózgowej w jadłowstręcie psychicznym” – dr Kamil Skowron, „Bariera jelitowa w jadłowstręcie psychicznym” – dr Magdalena Kurnik-Łucka, „Epidemia w pandemii? Jak pandemia COVID-19 wpłynęła na występowanie zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży? – obserwacje własne.” – […]